Enschede in Fotos
  Intro » Gehele Collectie » Informatie Molens in Enschede en Lonneker Zoeken  |  Gastenboek  |  Contact  |  Links   
Categorieën
-> (321)
Informatie
Aantal inwoners
Annexatie
Burgermeesters
Fabrieken
Molens
Monumenten
Parken
Plattegronden
Tram
Trein
Twente-Rijnkanaal
Vliegveld Twente
Informatie Molens in Enschede en Lonneker Informatie Molens in Enschede en Lonneker
De molens in Enschede en Lonneker.

Ypkemeulen: waarschijnlijk al bekent in 1300 gelegen op erve Ypkemeule op de plek waar nu de St. Janskerk staat. Ook de Ypkemeulenstraat herinnert nog aan de molen. Volgens overleving was het een watermolen maar dat is niet zeker. Deze molen zou er tot eind 18e eeuw hebben gestaan.

Noordmolen: een stadsmolen, waarschijnlijk van de 13e eeuw. De molen was eigendom van de stad en men was verplicht om daar het koren te laten malen. Het was een vaste molen met de wieken op het noordwesten. Gelegen op de Brinkgaarden aan de Molensteeg tegenover de Niermansgang. De molen is afgebroken in 1858.

Zuidmolen: de Zuidmolen is van de 15e eeuw en dit was ook een stadsmolen. Het was een model Standerdmolen. Gelegen op de Zuidelijke stadsbleek op de Molenbeld hoek Haaksbergerstraat-Beltstraat. Ook deze stadsmolen is in 1859 verkocht voor de sloop en is vervangen door een stoomkoren- en pelmolen. Deze molen is in 1907 verkocht en kort daarna afgebroken.

Oliemolen: de Oliemolen was een stellingmolen en is gebouwd aan het eind van 16e eeuw en was een olie- en pelmolen. Hij stond op de Hoge Esch aan de Helweg later de Gronausestraat hoek Kneedweg. De molen is in 1887 gesloopt. Enkele nog nu bestaande namen zijn de Oliemolensingel en de Esstraat.

Berenbroekse molen: de Berenbroeksemolen is van begin 1800. Hij stond op de hoek van de Arendsweg, Berenbroeksweg en de Molenbergweg. In 1870 is de molen verdwenen. Het was een windkorenmolen.

Lonnekermolen: ook genoemd de Demmersmolen. Gebouwd in ongeveer het jaar 1800 op de Elsenkamp tussen de IJzerhaar en de Ruiterkamp. De molen is in 1847 door brand verwoest en is dichtbij herbouwd door Benjamin Willem Blijdenstein in 1850 op ongeveer 50 meter van de oude Demmersmolen. De nieuwe molen is van steen gebouwd en bedekt met stro. Het is een berg- of beltmolen (ronde stenen bovenkruier). De molen is nu eigendom van de gemeente Enschede.

Wissinksmolen: is begin 1800 gebouwd en is een Standerdmolen ( Stenderkast ), korenwindmolen, gelegen tussen erve Wissink en het Wiedenbroek. In 1921 is de molen door J. B. van Heek gekocht en verplaatst naar het Buursezand. In 1980 is de molen weer verplaatst naar de oude en huidige plaats aan de Haaksbergerstraat. Eigenaar is de Stichting Wissinks Möl.

Groot–Driene: de windkorenmolen Groot-Driene stond in de Anninkhoek op de grens van Lonneker met Hengelo. De molen is waarschijnlijk van begin 1800. Dit stukje Lonneker is in 1881 overgegaan naar de gemeente Hengelo. De molen is in 1872 bij een zware storm omgewaaid en vervolgens gesloopt. De Oude Molenweg in Hengelo geeft nog enige herinnering aan de Groot-Driene molen.

Reudinksmolen: deze standerdmolen is in 1820 gebouwd door de familie Reudink (uit Goor) op de Heurne, een es aan de Lippers-Kerkweg (huidige Lipperkerkstraat) op de hoek met de Molenweg later de Reudinkstraat genoemd. Reudink was ook molenaar op de Noordmolen. De molen is in 1897 gesloopt.

Rietmolen: ook genoemd de Heusinkveldmolen, is gebouwd omstreeks 1842. De molen stond op erve Spelberg hoek Brinkstraat–Spelbergweg. Het was een windkorenmolen (stellingmolen ) op een belt. De molen raakte vanaf 1918 in verval. Na het bombardement in 1943 werd het een ruïne, die in 1947 bij de stadsopbouw is opgeruimd.

Windmolen: deze windkorenmolen is gebouwd in de eind 60er jaren van de 18e eeuw op De Loerhazen ten noorden van de Winterhaarweg en ten oosten van de Windmolenweg (gemeente Lonneker buurtschap Boekelo). In 1880 is hij door brand verwoest. Een nieuwe molen uit Schoonhoven werd gebouwd op de hoek van de Molenweg en de Winterhaarweg schuin tegenover de afgebrande molen. De molen is door blikseminslag verwoest in 1918 en later afgebroken.

Noordendorpermolen: deze molen is gebouwd in 1891 op het Groot Wageler en Walhof aan de Kottendijk. Het was een windkorenmolen (Stellingmolen) van steen met een houten kap. In 1894 is er een stoommachine geplaatst i.v.m. de vele stilstand door te weinig wind. Het weggetje heette later het Windmolenpad. Menko bouwde daar in 1903 een stoomweverij zodat er steeds minder ruimte over bleef voor de molen. In 1918 is het malen voorgoed gestopt en in 1928 heeft Menko de molen gekocht en later gesloopt. Het onderstuk heeft nog tot 1970 dienst gedaan als opslagloods. In 2010 is het gehele terrein gesloopt en daarmee zijn ook de laatste sporen verdwenen.

De Vrede: de jongste van alle Enschedese molens. Hij is gebouwd in 1918, een windhoutzaagmolen samengesteld uit drie andere molens afkomstig uit Twente en de Achterhoek. De molen stond op een terrein genoemd Het Bosch te Usselo bij de Usselerhalte aan de spoorlijn Enschede-Boekelo-Haaksbergen. De molen maalde meel en zaagde hout. Hij is later nog omgebouwd met elektrische motoren. Vanaf 1934 raakte de molen in verval en is in 1941 gesloopt.

Enschede heeft anno 2010 dus nog twee molens, een in Lonneker en een in Usselo. Alleen de molen in Lonneker is nog eigendom van de Gemeente Enschede; een echte stadsmolen dus.

Bron: De molens in Enschede en Lonneker van T. Wiegman (1991).

Terug
Nieuw  MeerCopyright © W.Janssen - Webdesign Janssen-Militaria